دیپارتمنت تجارتی متشکل است از: مدیریت بازاریابی و مارکیتینگ، مدیریت فروشات و مدیریت ارتباطات
مدیریت بازاریابی
در بازار امروز، رشد روزافزون تنوع محصولات ، اعم از داخلی و وارداتی، به کارگیری بازاریابی حرفه ای را ضروری کرده و رقابت علمی و تاکتیکی بر سرگسترش بازار و فروش بیشتر محصولات امری انکار ناپذیر است.
بازاریابی دوایی را میتوان مسئول حیات بخشیدن به یک محصول دوایی تلقی کرد. بازاریابی با نام گذاری دوا، ایجاد هویت منحصر به فرد، شناسایی مخاطبان و توسعه همه جانبه برند، نقش خود را در شرکت هایی دوایی ایفا می کند، بنابراین بازاریابی دوایی بین پروسۀ تولید دوا و روند فروش آن وارد میدان می شود.
کارخانه دواسازی هری فارما به عنوان یک کارخانه پیشرو در زمینۀ تولید دوا، با داشتن تیم پویا و حرفه ای بازاریابی، از فنون علمی و بهروز بازاریابی در جهت پیشبرد اهداف خود بهره می برد و سالهاست که با نگاه ویژه به حوزه بازاریابی در این زمینه فعالیت می نماید. در این کارخانه، مشتریان در 6 دسته تعریف شده اند:
- نمایندگی های ولایتی
- داکتران
- دواسازان
- متصدیان دواخانه
- خریداران
- مصرف کنندگان نهایی
تیم بازاریابی جهت شناخت هرچه بیشتر نیاز این 6 دسته، بهبود و ارائه خدمات به آنها در 4 بخش اصلی و استراتژیک در حال خدمت رسانی است:
- تیم نمایندگان علمی
- تیم برنامه ریزی، پیشتیبانی، تحقیقات بازار و آموزش
- تیم تبلیغات
- تیم دیجیتال مارکتینگ
کارخانه دواسازی هری فارما با بخش بندی کشور به 4 زون جغرافیایی، تمام مساحت کشور را جهت معرفی علمی و دقیق محصولات توسط تیمی متخصص، متشکل از بیش از40 نماینده علمی یا مدرپ (Medical Representative) و کارشناس با تحصیلات مرتبط در حوزه طبابت پوشش میدهد و این امر در جهت خط مشی اصلی کارخانه مبنی بر کاستن آلام و پاسخ به نیازهای دوایی تمام هموطنان افغانستان انجام شده تا حتی دواخانه های دورافتاده ترین مناطق کشور نیز زیر پوشش توزیع محصولات کارخانه باشد.
نیازهای بازار دوایی کشور در (تیم برنامه ریزی، پیشتیبانی و تحقیقات بازار و آموزش) مورد مطالعه و بررسی قرار میگیرد و نتایج آن برای تصمیم سازیهای آتی، به مدیران مرتبط در هر بخش از کارخانه دواسازی هری فارما ارائه میشود. این اطلاعات و تحقیقات با بهروزترین میتودهای علمی، جمع آوری و توسط کارشناسان حرفه ای تحلیل میشود.
تحقیقات بازار در هری فارما به دو شیوه پروسه ای و پروژه ای به پیش میرود.
به این ترتیب، هم جمع آوری و مدیریت اطلاعات سیال روزانه در بازار را در برمیگیرد (پروسه) و هم در صورت بروز شرایطی خاص، پروژه های مجزای پژوهش بازار در هری فارما تعریف میشود، که ممکن است به سیاست های کلان کارخانه جهت های تازهای دهد. نتایج این تحقیقات بعضاً در کمیته بازاریابی محصول به عنوان پیشنهاد برای ساخت محصول جدید مطرح میشود و در نهایت به یک تصمیم مشترک واحد بازاریابی و واحد R&D منجر میگردد.
از دیگر جنبه های بازاریابی، تجزیه و تحلیل اطلاعات فروش محصولات در کارخانه دواسازی هری فارما از طریق نرم افزار های هوش تجاری است. این تحلیل ها در دو لایه فروش هری فارما به نمایندگی های ولایتی و از طریق آن به دواخانه ها صورت میگیرد.
با توجه به اهمیت شغلی نمایندگان علمی کارخانه دواسازی هری فارما، آموزش مداوم و همه جانبه جزء لاینفک تیم بازاریابی است. با توجه به گستردگی تیم بازاریابی کارخانه دواسازی هری فارما در مناطق مختلف جغرافیایی، جهت آموزش از روش های نوین آموزشی استفاده میشود، کلاس ها به صورت ماهیانه و هفتگی وگهگاه روزانه تشکیل میشود، محوریت آموزش نمایندگان علمی شامل ارزیابی و نیازهای داکتران، ویزیت علمی و تکنیکال داکتر و دواخانه و معرفی محصول، نظارت در دسترس بودن دواها، چگونگی دریافت بازخورد از داکتر، ارائه گزارش از وضعیت بازار دوا، ارائه گزارش های دقیق کاری، مدیریت ارتقای فروش، بررسی واجد شرایط بودن ویزیت دواخانه ها و داکتران جدید و ارتقای مهارت های فنی از جمله (شنونده خوب بودن) و یا (تابآوری) در این حرفه است.
مدیریت فروش
مدیریت فروش کارخانه دواسازی هری فارما به رسالت اصلی این کارخانه دواسازی که کمک به صنعت سلامت کشور و ارتقای فرهنگ استفاده از باکیفیت ترین مواد در جهت تولید محصولات باکیفیت و قابل اعتبار است، همچنان وفادار بوده تا در جهت تسکین دردها و بهبود بیماری های مردم گامی ارزنده برداشته باشد.
سهم اندکِ استفاده از محصولات تولیدی داخلی در صنعت سلامت افغانستان، که هنوز هم به 1 درصد از کل دواهای مصرفی در کشور نرسیده است، تحقق این رسالت را با چالش هایی مواجه کرده است، ولی کارخانه دواسازی هری فارما برای دستیابی به هدف متعالی خود، در نخستین گام، مهمترین وظیفه مدیریت فروش را آماده سازی بستری مناسب برای وجود محصولات تولیدی خود در سراسر کشور تعیین کرده است.
درواقع مأموریت اصلی مدیریت فروشات این کارخانه برقراری و حفظ ارتباط مؤثر با شبکه های توزیع توانمند و گسترده دوایی فعال در کشور است که این شبکه ها شامل شرکت های پخش دوایی سراسری و ولایتی میشوند.
مدیریت فروش کارخانه دواسازی هری فارما طی سال های فعالیت خود، موفق به کسب سهم عمده ای از تجارت تولیدات داخلی در سطح تولید کننده به توزیع کننده شده است و هم اکنون ضمن برخورداری از روابط مستحکم و پایدار با بسیاری از شرکت های بزرگ و مطرح پخش دوا در افغانستان، با رصد مداوم و نظارت دقیق بر چگونگی توزیع مویرگی محصولات توسط نمایندگی های خود، تعریف واضح و دقیق از ایجاد مدیریت فروشات این کارخانه در دیپارتمنت تجارتی نموده است و نیز تلاش برای بهبود مستمر این پروسه که در واقع نقطة اوج به ثمر رسیدن تلاش های کلیه همکاران این کارخانه است همچنان ادامه دارد.
مدیریت فروش کارخانه دواسازی هری فارما در جهت تحقق حداکثری اهداف این شرکت، تلاش می ورزد تا با برنامه ریزی های استراتژیک بلندمدت تحت نظر مدیریت ارشد این کارخانه، بتواند در آیندهای نزدیک نفوذ خود را در بازار دوایی کشورهای منطقه نیز افزایش دهد که این مهم با شروع پروسه های کارشناسی و امکان سنجیهای متخصصان مربوطه در زمینه صادرات دوا در حال پیگیری است.
کارخانه دواسازی هری فارما با تلاش بی وقفه در تمامی بخش ها، از جمله مدیریت فروشات به عنوان نقطۀ عطف تحقق اهداف خود، توانسته از رقبای داخلی پیشی بگیرد و در عرصة تولید دواهای با کیفیت داخلی، رهبری با تدبیر، پیشرو و نوآور باقی بماند.
مدیریت ارتباطات
مدیریت ارتباط با مشتریان (CRM) در صنعت دوا با صنایع دیگر متفاوت است و دیدگاه مشتری اهمیت ویژه ای دارد. واحد پشتیبانی به خوبی ارتباط با مشتریان را حمایت میکند. نمایندگان علمی شرکت به طور دائم با داکتران و دواخانه ها و بیماران ارتباط دارند و دیدگاه های آنان را به شرکت انتقال میدهند. تیم R&D نیز با پشتیبانی کامل در زمینه پاسخگویی علمی به مسائل مطرح شده، در همکاری کامل با تیم بازاریابی است.
در تیم تبلیغاتی، معرفی محصولات شرکت توسط تیمی متخصص در رشته طراحی و تبلیغات، با استفاده از ایده های مطابق با برندبوک شرکت صورت میگیرد. طراحی تبلیغات جهت معرفی در شبکه های اجتماعی و تبلیغات آفلاین به اشکال مختلف، طراحی اقلام تبلیغاتی طبق سفارش های دریافتی از مناطق مختلف کشور، انتشار فصلنامه ها، بروشور های تخصصی، طراحی و بروزرسانی بسته بندی محصولات و ملزومات داخل بسته بندی، بخش چاپ و هدایای تبلیغاتی، امور سمینارها و نمایشگاه هایی که در خارج از کارخانه هم برگزار میشود، همگی در تیم تبلیغاتی انجام میگیرد.
تیم دیجیتال مارکتینگ که از تیم های جدید دپارتمنت بازاریابی کارخانه دواسازی هری فارما به شمار میآید، برای تمام زمینه های اجرایی از کارشناسان متخصص در آن زمینه استفاده میکند و این امر موجب ارتقای رتبه سایت و افزایش روز افزون کاربران و دنبال کنندگان هری فارما در شبکه های اجتماعی شده است. اساس کار تولید محتوا کمیته محور است و یک کمیته برنامه ریزی با حضور افراد ثابت ایده پرداز تیم بازاریابی و تبلیغات و در مواردی از تیم تحقیق و توسعه در آماده سازی محتوا همکاری میکنند. طراحی و اجرای بسیاری از محتوای مصوب شده این کمیته توسط همین تیم متخصص اجرا و اکران میشود و برخی نیز با همکاری متخصصان و شرکت های خارج از سازمان اجرا میگردد.
دیدگاه کلی این مدیریت بر آن است که خرید مناسب، تولید با کیفیت و فروش بالا مستلزم مشارکت و حضور بازاریابی در کل پروسه است. تأکید بر این مهم ضروری است که مدیریت بازاریابی به خروجی ها و بالطبع ورودی منابع به سازمان جریان میبخشد. براساس تحقیقات علمی، هرگاه یک شرکت عملکرد بهتری در حوزه بازاریابی داشته باشد، به شرط ثابت بودن سایر عوامل، بهبود عملکرد سازمان کاملاً مشهود است.